Skip to main content

Спровођење истраге у случајевима злостављања од стране полиције

Датум
Локација
Палић
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је, у сарадњи са Mисијом ОЕБС у Србији, 12. маја 2023. године у хотелу Президент на Палићу, организовала семинар на тему: „Спровођење истраге у случајевима злостављања од стране полиције“.

Програм обуке је осмишљен како би се осигурало да су професионалци задужени за ове истраге способни да их воде у складу са релевантним захтевима које је поставио Европски суд за људска права. Најновији извештај Комитета Савета Европе за превенцију тортуре био је врло критичан према полцији у коме је наведен значајан број веродостојних навода о тортури и другим облицима злостављања. Такође, у извештају је споменуто и тужилаштво са напоменом да пречесто не спроводи ефикасне истраге. Из тог разлога је дата препорука да сви тужиоци и истражитељи прођу обуку о Методологији за истраживање случајева злостављања.

Предавачи на семинару су били:

  • Радмила Драгичевић Дичић, судија Врховног касационог суда у пензији;
  • Татјана Лагумџија, заменица Републичког јавног тужиоца, в. ф. јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду;
  • Дејан Кошанин, помоћник начелника Сектора унутрашње контроле МУП РС.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL