Skip to main content

„Улога националног судије у европском правосудном простору; Правосуђе и примена права ЕУ’’ у организацији Правосудне академије Републике Србије и Европског института за јавну управу (ЕИПА) из Луксембурга

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је, у сарадњи са Европским институтом за јавну управу (ЕИПА) из Луксембурга, 10. и 11. октобра 2024. године, организовала дводневни онлајн семинар на тему „Улога националног судије у европском правосудном простору; Правосуђе и примена права ЕУ’’, за кориснике почетне обуке Правосудне академије X и XI генерације са подручја нишке, крагујевачке и новосадске апелације. Онлајн семинар је похађало 22 корисника почетне обуке Правосудне академије.


Заменица директора Маја Прелић Симовић отворила је семинар поздравивши предаваче и учеснике. Захвалила се Европском институту за јавну управу и Влади Луксембурга на континуираној помоћи и залагању за унапређење правосудног система Републике Србије. Правосудна академија са Европским институтом за јавну управу има сарадњу која траје више од деценије и можемо рећи да смо заједно успоставили добар темељ у обукама о праву Европске уније, посебно кроз обуку младих кадрова, корисника почетне обуке Правосудне академије. Истакла је да ће корисници почетне обуке, учесници, кроз овај семинар имати прилику да се упознају са кључним аспектима примене права Европске уније у националним правосудним системима и улогом коју националне судије имају у том процесу.

Захваљујући цењеним експертима учесници ће имати прилику да детаљно размотре улогу Суда правде Европске уније, његову надлежност, као и механизме сарадње између националних судова и Суда правде. Семинар ће омогућити учесницима да стекну добру основу и разумевање права Европске уније коју ће касније надограђивати кроз обуке о посебним гранама права Европске уније. 

Kључне теме које су обрађене на онлајн семинару биле су:
•    Суд правде ЕУ: улога и структура
•    Надлежност Суда правде Европске уније
•    Сарадња са Судом правде Европске уније: Захтев за претходни поступак
•    Улога националних судова и трибунала у примени права ЕУ
•    Правна средства у националним судовима 
•    Студија случаја о надлежностима спровођења закона ЕУ од стране домаћих судија


Предавачи на семинару били су:
    Хуан Диего Рамирез-Карденас Диаз, виши предавач у Европском институту за јавну управу (ЕИПА) из Луксембурга
    судија Герд Ева Синдинг, Окружни суд Фредериксберга, града Данске и члан Justitia Think Tank

„Улога националног судије у европском правосудном простору; Правосуђе и примена права ЕУ’’ у организацији Правосудне академије Републике Србије и Европског института за јавну управу (ЕИПА) из Луксембурга - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL