Skip to main content

Први тест за чланове Већа Агенције за спречавање корупције

Датум
Локација
Београд

 
Извор: Танјуг

Тест спроводи Правосудна академија Србије, а како је појаснио директор Ненад Вујић, кандидати - правници који су се јавили на оглас Министарства правде, морали су да испуне услов да имају минимум девет година рада у струци.


Ненад Вујић, директор Правосудне академије, изјава за HappyTV пред почетак теста за избор чланова Већа Агенције за спречавање корупције - Извор: Јутјуб канал јутарњи програм HappyTV

Вујић је рекао да се тест састоји из два дела, од којих први чини 50 питања из правне области, односно из Закона о спречавању корупције, одређена кривична дела, познавање међународних конвенција, Закона о управном поступку.


Ненад Вујић, директор Правосудне академије, изјава за медије пред почетак теста за избор чланова Већа Агенције за спречавање корупције - Извор: Правосудна академија

Свако питање на том делу теста носи два бода, тако да кандидати могу освојити максимум 100 бодова.

Други део теста су компетиције и компетенције, а према Закону оцењује се са задовољава, односно не задовољава.

Kандидате који буду имали минимум 80 бодова на тесту, министар правде предлаже Народној скупштини која онда између њих бира пет чланова Већа Агенције.

Извор: Правосудна академија

"То је начин на који се у Србији од сада јасном, транспарентном и отвореном процедуром, заснованом на компетицијама и на знању, бирају кандидати тако да имамо јасне и мерљиве критеријуме о кандидатима о којима ће се Скупштина у наредном периоду изјашњавати", каже Вујић.

Kада заврше тест, подаци кандидата који се налазе на затвореном идентификационом обрасцу, прикључују се тесту и сваки кандидат добија шифру под којом се води, тако да када Kомисија буде прегледала тестове, кандидате неће знати по имену и презимену, већ само под шифром.

Такође, кандидат када буде желео да изврши увид у тест, мора да донесе шифру, а ако има некакав приговор, под шифром ће предавати жалбу тако да и Жалбена комисија не зна кандидата под именом и презименом.

"На тај начин уводимо принцип јасних, недвосмислених критеријума", истиче Вујић.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL