Skip to main content

Prvi test za članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije

Датум
Локација
Beograd

 
Izvor: Tanjug

Test sprovodi Pravosudna akademija Srbije, a kako je pojasnio direktor Nenad Vujić, kandidati - pravnici koji su se javili na oglas Ministarstva pravde, morali su da ispune uslov da imaju minimum devet godina rada u struci.


Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, izjava za HappyTV pred početak testa za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije - Izvor: Jutjub kanal jutarnji program HappyTV

Vujić je rekao da se test sastoji iz dva dela, od kojih prvi čini 50 pitanja iz pravne oblasti, odnosno iz Zakona o sprečavanju korupcije, određena krivična dela, poznavanje međunarodnih konvencija, Zakona o upravnom postupku.


Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, izjava za medije pred početak testa za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije - Izvor: Pravosudna akademija

Svako pitanje na tom delu testa nosi dva boda, tako da kandidati mogu osvojiti maksimum 100 bodova.

Drugi deo testa su kompeticije i kompetencije, a prema Zakonu ocenjuje se sa zadovoljava, odnosno ne zadovoljava.

Kandidate koji budu imali minimum 80 bodova na testu, ministar pravde predlaže Narodnoj skupštini koja onda između njih bira pet članova Veća Agencije.

Izvor: Pravosudna akademija

"To je način na koji se u Srbiji od sada jasnom, transparentnom i otvorenom procedurom, zasnovanom na kompeticijama i na znanju, biraju kandidati tako da imamo jasne i merljive kriterijume o kandidatima o kojima će se Skupština u narednom periodu izjašnjavati", kaže Vujić.

Kada završe test, podaci kandidata koji se nalaze na zatvorenom identifikacionom obrascu, priključuju se testu i svaki kandidat dobija šifru pod kojom se vodi, tako da kada Komisija bude pregledala testove, kandidate neće znati po imenu i prezimenu, već samo pod šifrom.

Takođe, kandidat kada bude želeo da izvrši uvid u test, mora da donese šifru, a ako ima nekakav prigovor, pod šifrom će predavati žalbu tako da i Žalbena komisija ne zna kandidata pod imenom i prezimenom.

"Na taj način uvodimo princip jasnih, nedvosmislenih kriterijuma", ističe Vujić.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL