Skip to main content

Представљање Приручника за примену начела одлагања кривичног гоњења

Датум
Аутор
Правосудна академија

Примена принципа одложеног кривичног гоњења (опортунитета) значајно је повећана током последњих година, што је довело до многих изазова у његовој примени а једно од главних питања је и неуједначеност тужилачке праксе. У том циљу, радна група коју је формирало Републичко јавно тужилаштво урадила је приручник који пружа јасна и прецизна упутства за рад првостепених тужилаца. Овај приручник је службено усвојило Републичко јавно тужилаштво као обавезно упутство, које омогућава јединствену примену овог принципа у свим првостепеним тужилаштвима.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у Републици Србији и на основу Наредбе о забрани окупљања Министарства здравља, обуке су организоване кроз електронске семинарe који ће обухватити следеће теме:

- опште радње које је тужилаштво предузело у овом процесу и предложени временски оквир;
- положај окривљеног у поступку примене принципа опортунитета и врсте законских обавеза које се могу наметнути окривљеном;
- надзор над издатим обавезама наметнутим окривљеном;
- врсте кривичних дела која се могу суочити са применом овог принципа;
- односи и сарадња између субјеката у процесу примене принципа опортунитета и утицај који може имати на рецидив.

Представљање Приручника за примену начела опортунитета кривичног гоњења биће одржано у четвртак 10. и 24. децембра 2020. године од 13:00 до 15:30 путем електронске платформе за учење на даљину на интернет адреси: https://nacelooportuniteta.rs/

Предавачи су:

- Проф. др Станко Бејатовић професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу;
- Др Горан Илић заменик Републичког јавног тужиоца;
- Др Јасмина Киурски заменик Републичког јавног тужиоца.

Програм рада за 10. децембар 2020. године

Програм рада за 24. децембар 2020. године

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL