Skip to main content

Predstavljanje Priručnika za primenu načela odlaganja krivičnog gonjenja

Датум
Аутор
Pravosudna akademija

Primena principa odloženog krivičnog gonjenja (oportuniteta) značajno je povećana tokom poslednjih godina, što je dovelo do mnogih izazova u njegovoj primeni a jedno od glavnih pitanja je i neujednačenost tužilačke prakse. U tom cilju, radna grupa koju je formiralo Republičko javno tužilaštvo uradila je priručnik koji pruža jasna i precizna uputstva za rad prvostepenih tužilaca. Ovaj priručnik je službeno usvojilo Republičko javno tužilaštvo kao obavezno uputstvo, koje omogućava jedinstvenu primenu ovog principa u svim prvostepenim tužilaštvima.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srbiji i na osnovu Naredbe o zabrani okupljanja Ministarstva zdravlja, obuke su organizovane kroz elektronske seminare koji će obuhvatiti sledeće teme:

- opšte radnje koje je tužilaštvo preduzelo u ovom procesu i predloženi vremenski okvir;
- položaj okrivljenog u postupku primene principa oportuniteta i vrste zakonskih obaveza koje se mogu nametnuti okrivljenom;
- nadzor nad izdatim obavezama nametnutim okrivljenom;
- vrste krivičnih dela koja se mogu suočiti sa primenom ovog principa;
- odnosi i saradnja između subjekata u procesu primene principa oportuniteta i uticaj koji može imati na recidiv.

Predstavljanje Priručnika za primenu načela oportuniteta krivičnog gonjenja biće održano u četvrtak 10. i 24. decembra 2020. godine od 13:00 do 15:30 putem elektronske platforme za učenje na daljinu na internet adresi: https://nacelooportuniteta.rs/

Predavači su:

- Prof. dr Stanko Bejatović profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu;
- Dr Goran Ilić zamenik Republičkog javnog tužioca;
- Dr Jasmina Kiurski zamenik Republičkog javnog tužioca.

Program rada za 10. decembar 2020. godine

Program rada za 24. decembar 2020. godine

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL