Skip to main content

Награда Друштва за информатику Србије Министарству правде за допринос ИТ

Датум
Локација
Београд
Аутор
еКапија
Похвалница Министарству правде за изванредан допринос у развоју информатике.
Извор : Министарство правде
 

Министарство правде је у уторак 13. новембра 2018. године представило стручном жирију Друштва за информатику Србије два пројекта који су упешно спроведени у току 2018. године и њихове ефекте.

Пројектом "Видео саслушање лица у затвору путем заштићене интернет везе – Скyпе Фор Бусинесс" Министарство правде успоставило је аудио-видео комуникацију између кривичних одељења основног и вишег суда и Казнено-поправног завода у Сремској Митровици, која судијама омогућава саслушавање лица која издржавају казну затвора без њиховог довођења у судницу.

Овај систем је имплементиран коришћењем софтвера Скyпе Фор Бусинесс, инсталираног у дата центру Министарства правде, поштујући законске и услове стандарда информационе безбедности. Видео конференција између кривичних одељења основног и вишег суда и Казнено-поправног завода у Сремској Митровици обавља се у оквиру заштићене правосудне мреже, без коришћења инфраструктуре која се налазе ван територије Републике Србије.

Основни ефекат овог система огледа се у елиминацији потребе за довођење у судницу лица која се налазе на издржавању казне затвора, чиме се решава низ безбедносних ризика и остварују очигледне и моменталне уштеде, пре свега трошкова превоза посебним возилима и дневница запослених у установама Управе за извршење кривичних санкција.

У току 2017. и 2018. године саслушано је 10.163 лица лишених слободе у предметима условних отпуста уз њихово обавезно присуство у суду. У току наредне године министарство планира ширење система за видео конференцију на 70% саслушања а што ће резултирати великом уштедом за буџет од 13.473.404 динара, наводи се у саопштењу.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL