Skip to main content

Nagrada Društva za informatiku Srbije Ministarstvu pravde za doprinos IT

Датум
Локација
Beograd
Аутор
eKapija
Pohvalnica Ministarstvu pravde za izvanredan doprinos u razvoju informatike.
Izvor : Ministarstvo pravde
 

Ministarstvo pravde je u utorak 13. novembra 2018. godine predstavilo stručnom žiriju Društva za informatiku Srbije dva projekta koji su upešno sprovedeni u toku 2018. godine i njihove efekte.

Projektom "Video saslušanje lica u zatvoru putem zaštićene internet veze – Skype For Business" Ministarstvo pravde uspostavilo je audio-video komunikaciju između krivičnih odeljenja osnovnog i višeg suda i Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, koja sudijama omogućava saslušavanje lica koja izdržavaju kaznu zatvora bez njihovog dovođenja u sudnicu.

Ovaj sistem je implementiran korišćenjem softvera Skype For Business, instaliranog u data centru Ministarstva pravde, poštujući zakonske i uslove standarda informacione bezbednosti. Video konferencija između krivičnih odeljenja osnovnog i višeg suda i Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici obavlja se u okviru zaštićene pravosudne mreže, bez korišćenja infrastrukture koja se nalaze van teritorije Republike Srbije.

Osnovni efekat ovog sistema ogleda se u eliminaciji potrebe za dovođenje u sudnicu lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, čime se rešava niz bezbednosnih rizika i ostvaruju očigledne i momentalne uštede, pre svega troškova prevoza posebnim vozilima i dnevnica zaposlenih u ustanovama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U toku 2017. i 2018. godine saslušano je 10.163 lica lišenih slobode u predmetima uslovnih otpusta uz njihovo obavezno prisustvo u sudu. U toku naredne godine ministarstvo planira širenje sistema za video konferenciju na 70% saslušanja a što će rezultirati velikom uštedom za budžet od 13.473.404 dinara, navodi se u saopštenju.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL