Skip to main content

Одговор правосуђа на фемицид у Србији

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Правосудна академија
 

Одговор правосуђа на фемицид у Србији - Извор: Правосудна академија

Обуци која је одржана у сали Правосудне академије у Нишу, присуствовале су судије из Апелационог и виших судова, као и виши јавни тужиоци и заменици виших јавних тужилаца са територије нишке апелације.

На обуци су представљени и резултати емпиријског истраживања случајева фемицида које је спроведено током 2018 – 2019. године, као и прелиминарни (још увек необјављени) резултати истраживања фемицида и покушаја фемицида које је спроведено током 2020. године.

Теме које су се обрађивале на овој обуци биле су:
- Појам, дефиниције, карактеристике и узроци фемицида;
- Фемицид у Србији – резултати истраживања;
- Кључни изазови у квалификацији убистава жена;
- Смернице за спречавање фемицида – поступање тужилаца и судија и мултисекторска сарадња.

Предавачице на овој обуци биле су: проф. др. Невена Петрушић, доц. др. Наталија Жунић и Ивана Миловановић судија Основног суда у Нишу.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL