Skip to main content

Почели радови на реконструкцији зграде Правосудне академије - извештај са конференције за медије

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

 

Галерија фотографија са конференције за штампу 19.02.2019. у згради правосудне академије - Извор: Правосудна академија

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је на почетку радова на реконструкцији зграде Правосудне академије, како очекује да ће њено свечано отварање бити за годину дана, а да ће се до тада усвојити уставне измене у правосудној области.

"Очекујем да се донесу до тада и нови закони о положају судија и тужилаца као и да Правосудна академија буде уставна катерогија", рекла је Кубуровић, која је захвалила Европској унији на помоћи у реконструцији зграде Правосудне академије. 

Према речима министарке Кубуровић, Правосудну академију је препознала и Венецијанска комисија као веома значајну за независност судија, али и њихову одговорност и ефикасност. Она је рекла да је Правосудна академија оправдала своје постојање и данас, поред тога што је надлежна за обуку носилаца правосудних функција, надлежна је и за обуку јавних извршитеља и јавних бележника. 

Изјаве за медије поводом почетка радова на реконструкцији зграде Правосудне академије - Извор: Видео продукција Правосудне академије

Како је саопштено приликом свечаности, на основу одлуке Владе Србије из 2015. године, министарство правде и Правосудна академија исказали су иницијативу за обезбеђивањем средстава за реконструкцију зграде.

 

Шеф мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао да та мисија заједно са владом Србије ради на "потпуном успостављању владавине права" у Србији таком процеса њеног приступања ЕУ.

Према његовим речима, у томе су кључна поглавља о правосуђу и људским правима, обухваћена поглављима 23 и 24, што је неопходно за демократски живот. За сваку државу су неопходне професионалне, независне и образоване судије, истакао је Фабрици.

 

Директор Правосудне академије Ненад Вујић је уручио признање министарки Кубуровић и Фабрицију због залагања на развоју Правосудне академије, чија ће реконструсана зграда, сматра, бити отворена почектом идуће године.

Ненад Вујић је присутне укратко информисао о пројекту, историјату Академије, али и о обиму радова, и посебно, о мисији и визији Академије у светлу реконструкције зграде, која би по његовим речима, тек требало да да свој пуни допринос унапређењу правосудног система Републике Србије.

 

Обим радова:

Укупна површина зграде у улици Светозара Марковића број 21 је око 3,000 m2. Након реконструкције Правосудна академија ће имати -1 и -2 ниво, приземље и још четити спрата са укупно 12 најмодернијих сала за обуке а међу њима и судницу у којој ће се у сврху едукација симулирати суђења као и посебну салу за форензику и за преводиоце.

На основу одлуке Владе Републике Србије из маја 2015. године, Министарство правде и Правосудна академија исказали су иницијативу за обезбеђивањем средстава за реконструкицју зграде у Светозара Марковића број 21 у Београду.

Циљ пројекта који је финансира Делегација Европске уније у Србији у оквиру ИПА пројекта 2015, у износу од 3 милиона евра је реконструкција, реновирање и адаптација зграде Правосудне академије у Београду, у сврху унапређења квалитета правде кроз јачање инфраструктурних капацитета Правосудне академије и унапређење квалитета разних метода едукације, у складу са европским стандардима.

Имајући у виду велики број корисника услуга Правосудне академије, око 4000 носилаца правосудних функција, 2000 правосудних помоћника, и преко 10000 судског особља које Академија обучава сваке године, дугорочно решавање питања простора Академије био је приоритет како би се Академија оспособила да извршава надлежности прописане Законом о Правосудној академији, као и Националном стратегијом реформе правосуђа и Акционим планом за Поглавље 23.

Тренутни привремени просторни капацитети Академије представљају ограничавајући фактор у спровођењу обука, који спречавају Академију да своју обавезу организовања и спровођења програма обука за нове правосудне професије (јавни бележници, медијатори, јавни извршитељи, итд). Главни носиоци пројекта су Делегација Европске уније у Србији и Министарство правде Републике Србије.

 

 

Галерија 3Д приказа учионица, библиотеке и суднице након реконструкције зграде Правосудне академије - Извор: Правосудна академија

Пројектна динамика и важни датуми у пројекту реконструкције:

  • Радови су отпочели 1. фебруара 2019. године
  • Правосудна академија је претходно припремила неопходну пројектну документацију и обезбедила потребне дозволе/сагласности, након чега је ЕУ спровела поступак тендера и изабрала извођача радова и надзор
  • До краја 2015. године, потписан је Пројекат ИПА 2015 између Владе Републике Србије и Европске комисије о финансирању пројекта укључујући, између осталог, реконструкцију зграде
  • Правосудна академија иницирала је поступак за припрему идејног решења реконструкције, у сврху обезбеђивања неопходних дозвола / сагласности у складу са Законом о планирању и изградњи. 22. децембра 2016. године Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Града Београда издао је грађевинску дозволу. Након добијања грађевинске дозволе, приступило се изради елабората идејног решења са описом радова реконструције.
  • Одлука и горе наведена документација предата је Делегацији Европске уније 7. маја 2017. године. Делегације ЕУ у Србији ангажовао је стручно лице за припрему тендерске документације, у складу са законима Републике Србије и ЕУ процедурама.
  • 8. јуна 2018. године Делегације ЕУ је, на званичној ЕУ интернет страници, објавила тендер и 8. августа 2018. године иницирала је поступак одабира извођача радова за зграду Правосудне академије, Светозара Марковића 21, Београд.
  • Почетком новембра 2018. године, Делегација ЕУ у Србији обавестила је Правосудну академију да је извршила одабир извођача радова, а 14. децембра 2018. године да је потписан уговор са извођачем у износу од EUR 2,789,854.81.
  • 14. јануара 2019. године Делегација ЕУ у Србији обавестила је Правосудну академију да радови на реконструкцији зграде званично отпочињу 1. фебруара 2019. године као и да је, у кладу са Уговором, рок за завршетак радова 12 месеци.
  • Завршетак радова на реконструкцији зграде – фебруар 2020. године

Значај пројекта:

Због важности и обавеза које Правосудна академија има у Поглављу 23, посебно у делу који се односи на компетентност правосуђа, Делегација Европске уније у Србији прихватила је иницијативу и у складу са захтевима и Студијом изводљивости, дала сагласност да се, у средствима из Пројекта ИПА 2015 финансира са три милиона евра. Средства су усмерена на реконструкцију и опремање зграде Правосудне академије, Светозара Марковића број 21, Београд. Делегације ЕУ подржавала је и до сада Правосудну академију кроз бројне пројекте (право ЕУ је уврштено у редовни план обуке Академије) и такође, као резултат тога Правосудна академија је модерна и функционална институција.

Кључни циљеви пројекта реконструкције:

  • У реновираном простору Правосудна академија би требало да у сарадњи са другим релевантним субјектима (Високи савет судства и Државно веће тужилаца) да спроводи пријемне испите и обуке
  • Адекватан простор Академије треба да пружи могућност да одговори на све захтеве за обукама и великог броја испита који су у надлежности Академије
  • Реновиране просторије, у погледу своје пространости, броја и опремљености, представљају предуслов за спровођење сталне и квалитетне обуке (форензика, cyber криминал, и тд.)
  • Предстојећа реконструкција треба да узме у обзир статус зграде у питању, њене карактеристике, нпр. биће потребно потпуно трансформисати сврху и функције на изабраној згради (од суда до институције за обуку) како би се осигурало да урађене интервенције неће превише променити амбијентални изглед и карактеристике зграде. Стога, постоји потреба да се обезбеди рестаурација и очување постојеће зграде (прозори, тротоари и декорације морају да се сачувају што је више могуће).
  • Нови простор треба да допринесе ефикаснијем функционисању Правосудне академије. Додатно, ЕУ је такође обезбедила средства за нову ИКТ опрему у складу са техничком спецификацијом и потребама за развојем Документационо-информационог центра (DIC), који укључује бројне базе података, укључујући податке за испит за пријем корисника почетне обуке, испита за судијске и тужилачке приправнике, евиденције корисника обука, ментора и предавача, базу судске праксе и друге базе података и регистре који се образују ради унапређења рада Правосудне академије.

Нова зграда ће омогућити ефикасно функционисање Правосудне академије, тј. извршење овлашћења у пуном капацитету, посебно када је реч о иницијалној иконтинуираној обуци судија и тужилаца и запослених у правосуђу, али и правосудним професијама.

 Прилози:

- Брошура

- Презентација

- Инфо за медије

 

Извештаји медија:

РТС
РТВ Војводина 
Данас
Курир 

Н1
Вести
Танјуг
Нови магазин
Бурина.нет
ТВ Мост
ХепиТВ
Наслови.нет
Министарство правде
Актуелно.нет

 

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL