Skip to main content

Учешће Правосудне академије на ТХЕМИС 2023 такмичењу

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Корисници почетне обуке Правосудне академије наставили су дугогодишњу традицију успешног ушешћа на Тхемис такмичењу Европске мреже за обуку у правосуђу (European Judicial Training Network-EJTN).

Ове године Академију су на међународном такмичењу европских Правосудних академија у познавању практичне примене Европске конвенције о људским правима и права Европске уније, представљала два тима у полуфиналним групама из породичног права и етике у правосуђу.


Први тим у саставу корисница почетне обуке из нишке апелације: Ана Петровић, Ива Здравковић и Јована Коцић, предвођене менторком Љиљаном Марјановић Андрић, судијом Вишег суда у Нишу, учествовале су у полуфиналној групи посвећеној породичном праву са радом на тему „What would Solomon do? The concept of relocation cases and the practical problems and dilemmas“. Наш тим похваљен је од стране жирија за иновативност у одабиру теме и критички приступ при анализи проблема.

Други тим у саставу корисника почетне обуке једанаесте генерације са подручја београдске апелације: Јован Николић, Сузана Мићовић и Ивана Јаковљевић под менторством судије Дејана Миловановића такмичили су се са радом на тему „ Freedom of Expression as a Tool for Protection of Judicial Independence “ у полуфиналној групи посвећеој етици у правосуђу. У конкуренцији од 10 земаља наш тим је ушао у првих пет, освојивши специјалну награду жирија за допринос развоју судијске независности у Србији. Жири је посебно похвалио критичко мишљење при обради теме, оригиналност у приступу и јавном наступу, као и познавање праксе судова у Стразбуру и Луксембургу.

Правосудна академија користи прилику да се још једном захвали тимовима на уложеном труду и постигнутом успеху.

Подсећамо, Правосудна академија, као земља посматрач, учествује у ТХЕМИС такмичењу од 2018.године, нижући запажене резултате што је још један од доказа квалитета почетне обуке на Правосудној академији као и њеног значаја у стручном усавршавању будућих носилаца правосудних функција.

У наредном периоду Академија са великим задовољством планира да настави рад на промоцији такмичења, мотивацији и пружању подршке и нарадним генерацијама корисника почетне обуке за припреми у учешћу на такмичењу као још једном виду успешне сарадње са Европском мрежом за обуке у правосуђу (EJTN), али и раду на ширем професионалном развоју младих правника, будућих носилаца правосудних функција.

Главни циљ ТХЕМИС такмичења је да окупи будуће судије из различитих европских земаља у периоду док пролазе обуку почетног нивоа како би им се омогућило да међу собом поделе заједничке вредности и размене нова искуства. ТХЕМИС такмичење је форум за дискусију о европским и међународним правним темама и прилика за подстивање развоја критичког мишлјења и вештине комуникације будћих судија. 

Више о такмичењу погледајте овде.

 

ПРЕТХОДНИ УСПЕСИ ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ НА ТХЕМИС ТАКМИЧЕЊУ

2018 - Ива Марковић, Дејан Миловановић и Бојан Петковић;
ментор: судија Зорана Делибашић
тема: ,,Међународно правна сарадња у грађанским стварима- Европско породично право’’
освојено III место у полуфиналу
2020 - Бранкица Тодоровић, Катарина Симин и Милица Михић
ментор: судија Биљана Синановић
тема: ,,Приступ правди’’
освојено II место у Великом финалу
2021 - Гала Богосављевић, Јелена Михајловић и Лука Анђелковић
ментор: судија Гордана Павловић
тема: ,,Да ли примена неправедног закона угрожава судијски интегритет’’
освојено I место у полуфиналу и I место у Великом финалу
2021 - Мина Вулић, Александра Лозић и Милица Јовановић
ментор: судија Зорана Делибашић
тема: ,,У канџама сиромаштва- лишење родитељског права услед сиромаштва’’
освојено I место у полуфиналу
2022 - Стефан Анђелић, Милена Мирчетић и Олга Јовановић
ментор: судија Зорана Делибашић
тема: ,,Сурогат материнство- правне и етичке дилеме’’
похваљен од стране жирија у Б групи полуфинала

 

Учешће Правосудне академије на ТХЕМИС 2023 такмичењу

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL