Skip to main content

„Jačanje obrazovnih aktivnosti i unapređenje organizacionih kapaciteta Pravosudne akademije“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
                                                                                             

Galerija fotografija sa konferencije - „Unapređenje kapaciteta u pravosuđu - jačanje vladavine prava“.

Izvor: Pravosudna akademija

         

U procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, otvaranjem pregovaračkog poglavlja 23, Srbija se obavezala da sprovede temeljnu reformu pravosudnog sektora. Unapređenje kvaliteta obuke sudija i javnih tužilaca, u cilju donošenja boljih sudskih odluka, jedan je od osnovnih ciljeva predviđene reforme. Kao dalji korak u partnerstvu u unapređenju kapaciteta pravosuđa, Evropska unija je opredelila 2 miliona evra kao deo podrške Pravosudnoj akademiji za sprovođenje projekta kojim upravlja Ministarstvo finansija Republike Srbije - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Tim od 52 eksperta iz 7 evropskih zemalja, u bliskoj saradnji sa Pravosudnom akademijom, u periodu dužem od 2 godine, pružio je podršku sistemu obuke u pravosuđu postigavši sledeće rezultate: pravosuđe u Srbiji bliže primeni Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava – razvijeni novi alati za sudije i javne tužioce; unapređena metodologija za dalje usavršavanje znanja sudija i javnih tužilaca – razvijeni pravilnici, smernice i materijali za obuke; unapređen sistem početne obuke za sudije i javne tužioce - razvijen bolji sistem mentorstva; osnažen institucionalni profil Pravosudne akademije u okviru evropskog sistema za obuku u pravosuđu.

Nova internet stranica Pravosudne akademije, čiji je razvoj podržan od strane projekta,  će omogućiti da većina razvijenih alata, pravilnika, smernica i materijala za obuke bude elektonskim putem lako dostupna sudijama i javnim tužiocima na njihovim radnim mestima. Mreža sudija i javnih tužilaca specijalizovanih za primenu Konvencije o ljudskim pravima, uspostavljena u okviru projekta, pružiće stručnu podršku sudovima u primeni evropskih standarda za zaštitu ljudskih prava.

Postignuti rezultati projekta značajno su doprineli jačanju kapaciteta Pravosudne akademije i daljem uspostavljanju evropskih standarda u pravosuđu, čime će se i građanima Srbije omogućiti brži i kvalitetniji pristup pravdi. Učesnicima su se u uvodnom delu obratili g. Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, njegova ekselencija g. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, g. Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, g. Dušan Čarkić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija, Zorica Stojšić, prvi zamenik Republičkog javnog tužioca, Mirko Čikiriz, državni sekretar u Ministarstvu pravde i g. Huan Karlos DaSilva, vođa projekta „Jačanje obrazovnih aktivnosti i unapređenje organizacionih kapaciteta Pravosudne akademije“.

Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, pozdravio je učesnike i izjavio da je projekat radio kako na podršci podizanja kvaliteta obuka u okviru Pravosudne akademije, tako i na programu početne obuke, kroz iskustva koja su ostvarena kroz podršku u kontinuiranoj obuci a koja su primenjivana i na programe početne obuke. ”Naše zaduženje jeste da radimo na jačanju stručnosti, efikasnosti, integriteta i osposobljenosti sudija, jer bez ovih kvalifikacija i kvaliteta ne možemo govoriti o nezavisnosti  pravosuđa, a bez nezavisnog pravosuđa ne možemo govoriti o pravnoj sigurnosti i pravnoj državi. Zato uloga Pravosudne akademije, koja je prepoznata od strane Evropske unije i jeste velika. Pravosudna akademija na ovom projektu nije bila samo korisnik nego i partner na projektu i to je princip koji Pravosudna akademija sprovodi kako bismo što bolje ostvarili rezultate projekta ali i mislili o onome što je održivost svih dostignutih projektnih aktivnosti koje Pravosudna akademija preuzima. Takođe, kako bismo nastavili da jačamo kapacitete Pravosudne akademije, zahvaljujući Evropskoj uniji će u narednom periodu biti podržana i rekonstrukcija nove zgrade Pravosudne akademije kako bi akademija imala odgovarajuće uslove za rad. Sigurno će biti i dalje podrške Evropske unije, ali i naših aktivnosti koje očekuju Pravosudnu akademiju”, istakao je Vujić otvarajući konferenciju. 

Ambasador Sem Fabrici izjavio je da institucije Evropske unije posvećuju posebnu pažnju obuci u pravosuđu, između ostalog zbog činjenice da su, stupanjem na snagu velikog broja propisa evropskog zakonodavstva u oblasti pravosuđa, nosioci pravosudnih funkcija širom Evrope u obavezi da ih primenjuju. Zato je podrška unapređenju obuke u pravosuđu jedan od prioriteta Evropske unije u cilju promocije stručnosti i jačanja poverenja u sistem evropskih vrednosti u pravosuđu.

Učesnicima se obratio i Dragomir Milojević predsednik Vrhovnog kasacionog suda, koji je istakao da je ovaj projekat jasan pokazatelj kontinuirane i predane pomoći Evropske unije Pravosudnoj akademiji u prepoznavanju i prevazilaženju izazova u sprovođenju reformi na području obuke sudija i tužilaca, unapređenja organizacije rada obrazovnih institucija, upoznavanja sa najboljom praksom u kreiranju programa obuke. „Pravosudna akademija kao jedina institucija u Srbiji nadležna za stručno usavršavanje sudija i tužilaca i lica koja se pripremaju za vršenje sudijske ili tužilačke funkcije, kroz posebne programe stalne i početne obuke, tokom osam godina postojanja sve više utemeljuje svrhu svog postojanja, zaključio je Milojević.“

Vođa projekta sudija Huan Karlos Da Silva je učesnike skupa pozdravio naglasivši da je pravosuđe u Srbiji bliže boljoj primeni Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i ukazao na neke od najvažnijih rezultata projekta; nove alate za sudije i javne tužioce, unapređenje metodologije za dalje usavršavanje znanja sudija i javnih tužilaca i nove alate za Pravosudnu akademiju. On je dodao i da je značajan doprinos projekta  i unapređenje kontakata Pravosudne akademije sa relevantnim pravosudnim institucijama u drugim zemljama kroz učešće akademije u događajima koje organizuje Evropska mreža za obuku u pravosuđu, uključujući obuke i godišnju konferenciju ove organizacije kao značajne tačke napretka koje su rezultat JAP projekta. Tokom realizacije projekta identifikovano je šest prioritetnih oblasti za obuku: pravo Evropske unije - osnove prava EU, građansko, krivično i upravno zatim sprečavanje nasilja u porodici i po osnovi polne pripadnosti, krivična istraga u oblasti finansijskog i privrednog kriminala, pravosudne veštine i izvršenje sudskih odluka i ekonomska znanja u oblasti krivičnog postupka. Ukazavši na najvažnije elemente i rezultate projekta sudija Da silva je takođe rekao: „Projekat je obuhvatio deset modula obuke koji su sprovedeni u saradnji sa međunarodnim ekspertima, više od četrdeset trenera je obučeno, više od osamdeset  obuka je organizovano je širom zemlje a više od dve hiljade i tri stotine sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika i policijskih službenika je obučeno.“

Zorica Stojšić zamenik Republičkog javnog tužioca, pozdravila je uspešno sprovođenje projekta podrške Evropske unije Pravosudnoj akademiji. Ona je naglasila da jačanje kapaciteta pravosuđa doprinosi jačanju vladavine prava. „Zadovoljstvo nam je da je projekat obuhvatao podršku obrazovnim aktivnostima Pravosudne akademije jer se na taj način jačaju kako kapaciteti Pravosudne akademije tako i kapaciteti javnog tužilaštva kroz unapređeno stručno usavršavanje. Republičko javno tužilaštvo ostvaruje kontinuiranu saradnju sa  Pravosudnom akademijom i to u sprovođenju opšteg programa stalne obuke kao i posebnih obuka u raznim oblastima.„

Mirko Čikiriz, državni sekretar u Ministarstvu pravde, u svom izlaganju je izjavio da je jedan od ključnih aktera u procesu reforme pravosuđa Pravosudna akademija kao institucija koja je nosilac i prenosilac znanja. ”Ona ima ulogu da unapredi i podigne stručnost i profesionalnost i kvalitet pravsuđa u Srbiji na jedan  viši nivo. Da bi to bilo moguće, imajući u vidu da je Pravosudna akademija mlada institucija koja se do sada već susrela sa mnogo izazova, potrebno je pre svega verovati ali i puno ulagati u njene kapacitete i njen razvoj uopšte.“

Svoje iskustvo sa projekta preneli su: Leposava Vujanović Porubović, zamenik javnog tužioca i mentor za početnu obuku u Pravosudnoj akademiji, Nebojša Đuričić, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu, trener u primeni novog Zakona o nasilju u porodici, Tanja Pavlović Nedeljković, sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, polaznik obuke iz oblasti sudijskih veština i Danijela Dukić, sudija Privrednog apelacionog suda, član Nacionalne mreže za primenu evropskih standarda sudske zaštite ljudskih prava u Republici Srbiji.

Tokom konferencije veoma interesantno izlaganje imao je i direktor Dokumentacionog centra iz Španije  (CENDOJ) Injaki Vikunja koji je učesnike upoznao sa značajem ove institucije ističući da je Dokumentacioni centar tehnološki centar za Visoki savet sudstva Kraljevine Španije čija je misija da zaposlenima u sektoru pravosuđa kao i građanima omogući pristup radu sudova. Nakon višegodišnjeg iskustva Centar je postao vodeća refernca kada je reč o obradi, analizi i širenju sudske prakse sa više od 6,5 miliona sudskih odluka u svojoj bazi podataka. Gospodin Vikunja je istakao da je u radu  Centra posebna pažnja posvećena transparentnosti pravde, zaštiti ličnih podataka, korišćenju informacija i najsavremenijih tehnologija  (Big Data, obrada prirodnih jezika, mašinsko učenje, internet i analiza podataka, itd.).

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL