Skip to main content

Direktna primena standarda UN u oblasti zaštite ljudskih prava

Датум
Аутор
Pravosudna akademija
 

Direktna primena standarda UN u oblasti zaštite ljudskih prava - Izvor: Pravosudna akademija

Ciljna grupa su bile sudije osnovnih, viših i apelacionih sudova iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca. Skup su otvorili Nenad Vujić direktor Pravosudne akademije, Ivana Krstić profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Aleksandra Petrović saradnica Tima za ljudska prava, UN u Srbiji.

Potom su se učesnici podelili u dve grupe, pri čemu je prva grupa slušala predavanja iz oblasti zabrane diskriminacije, o čemu su govorile Ivana Krstić i Aleksandra Petrović, a potom prava osoba sa invaliditetom, koju temu su predstavile Nevena Petrušić profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i ekspertkinja u ovoj oblasti Kosana Beker.

Druga grupa je imala priliku da sluša predavanja iz oblasti prava deteta o kojoj su govorile Jelena Arsić docentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Ines Cerović direktorka Centra za prava deteta. U drugom delu dana su učesnici upoznati sa pravom izbeglica, tražilaca azila i migranata o čemu su govorile Sonja Tošković direktorka Beogradskog centra za ljudska prava i Ivana Krstić.

Pored tematskih koncepata i predstavljanja okvira i regulative u oblasti zaštite ljudskih prava, tokom radionica je bio prisutan i interaktivni deo, razmena stavova, mišljenja, ali i zajedničko sagledavanje aktuelnih problema u praksi u ovoj oblasti. Učesnici su imali prilike da se bolje upoznaju, razmene iskustva u postupanju i podobnije razumeju problematiku, čija rešenja će moći da primene u postupanju i svakodnevnom radu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL