Skip to main content

Jugoslav Tintor ponovo izabran za predsednika AKB

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Tanjug

U saopštenju se napominje da je na advokatskim izborima, koji su održani u nedelju u Centru Sava, glasalo 978 advokata, što je najveća izlaznost u istoriji Komore.

Tintor je osvojio 760 glasova, dok su njegovi protivkandidati Zora Dobričanin Nikodinović i Miroljub Pavlović osvojili 151, odnosno 49 glasova, uz 14 nevažećih glasačkih listica, navodi AKB.

Kada je u pitanju Upravni odbor, prema preliminarnim rezultatima očekuje se da on ostane u manje-više u istom sastavu kao što je sada.

Ovi izbori su sprovodeni na osnovu završnih odredbi Statuta AKB koji je usvojen u maju, a na jedisntvenom biračkom spisku upisano je 4.589 advokata iz Beograda.

Na izbornoj skupštini članovi AKB nakon godinu i po od poslednjih izbora u beogradskoj advokatskoj komori birali između tri kandidata koji su se kandidovali za predsednika AKB.

To su aktuelni predsednik Jugoslav Tintor, potpredsednica Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin Nikodinović i advokat Miroljub Miša Pavlović.

Tri advokata kandidovala su se za mesto potpredsednika AKB, 25 za članove Upravnog odbora, šest za članove Nadzornog odbora, dva za disciplinskog tužioca, a 12 za zamenike disciplinskog tužioca.

Po dva kandidata su se kandidovali za predsednika i zamenika disciplinskog suda, dok se za sudije disciplinskog suda kandidovalo 28 advokata.

Na izborima se bira 13 članova Upravnog odbora, pet članova Nadzornog odbora, Disciplinskog tužioca i 10 njegovih zamenika, zatim predsednika i zamenika predsednika Disciplinskog suda, kao i 22 sudija tog suda.

Na ovim izborima se proverava legitimitet rukovodstva AKB na čelu s Jugoslavom Tintorom, a koji osporavaju advokati okupljeni oko Vladimira Gajića.

Legalitet Tintorovog izbora i sadašnjeg rukovodstva potvrđen je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz juna ove godine, mada je na nju uložena žalba i čeka se odluka Apelacionog suda.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL