Skip to main content

Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima iz perspektive zaštite ljudskih prava

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
 
Foto-galerija: "Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima iz perspektive zaštite ljudskih prava" - Izvor: Pravosudna akademija

U okviru Horisontal Facility programa koji zajedno sprovode EU i Savet Evrope, realizovana su tri ciklusa obuke u 2018. godini na temu „HELP kurs na daljinu – međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima“.

"Sa zadovoljstvom smo, u saradnji sa SE, u Godišnji program obuke Pravosudne akademije za 2018. uvrstili ovu vrstu obuke, a sa još većim zadovoljstvom učestvovali u njenoj realizaciji. Obuka je bila namenjena polaznicima iz reda zamenika javnih tužilaca, pomoćnika i saradnika u tužilaštvima, iz osnovnih javnih tužilaštava sa područja sve četiri apelacije" - istakla je Majda Kršikapa, zamenica direktora Pravosudne akademije, koja je danas govorila u ime Akademije.

U programu je učestvovalo 53 zamenika javnih tužilaca, tužilačkih pomoćnika i saradnika i njima ćemo danas uručiti sertifikate o uspešno završenom kursu.

Postavljeni ciljevi obuke koji su podrazumevali upoznavanje učesnika sa međunarodnom pravnom pomoći u krivičnim stvarima putem HELP kursa na daljinu i predstavljanje HELP programa u oblasti ljudskih prava, predstavljanje metodologije i materijala za obuku i njihovo prilagođavanje srpskom zakonodavstvu i praksi, su postignuti.

 

Poslednjih nekoliko godina HELP je razvio brojne programe obuke učenja na daljinu, preko platforme za e-learning, kroz samostalni i mentorisani pristup. Cilj ovakve metodologije nije samo usvajanje novih znanja, već ohrabrivanje korisnika da kroz sistem samostalnog učenja, u vreme kada to korisniku najviše odgovara, uz pomoć računara i interneta, istražuje, samostalno uči i primenjuje u praksi domaćeg zakonodavstva praksu u oblasti ljudskih prava koja je u skladu sa praksom ESLJP.

Platforma za elekronsko učenje označava mesto gde se mogu pronaći brojni interaktivni kursevi sa obiljem nastavnog materijala, na različitim jezicima, koje su razvili međunarodni stručnjaci u oblasti ljudskih prava, koji sadrže nastavne module za pojedinačne teme unutar neke oblasti.

Pravosudna akademija prepoznala je značaj inovativnih edukativnih alata, kao što je HELP online platforma, te ćemo i dalje nastaviti sa upoznavanjem naših polaznika sa HELP metodologijom i sprovoditi sistem edukacije.

Pravosudna akademija će nastojati, da u saradnji sa HELP programom u oblasti međunardone pravne pomoći u krivičnim stavrima, u okviru svog sistema za učenje na daljinu, uspostavi tutorisani sistem e-učenja, koji postoji u okviru HELP platforme, a odnosi se na uključivanje rada sa mentorom u obrazovni proces koji se sprovodi preko onlajn platforme.


Ovaj proces je specifičan u tome što svaki polaznik uči u saradnji da domaćim stručnjacima u oblasti ljudskih prava, na unapređenom nivou koji podrazumeva rad sa mentorom na primerima iz prakse i zahteva intenzivnu saradnju između korisnika obuke i mentora. Cilj ovakvog sistema jeste pre svega intenzivan rad na unapređenju znanja korisnika, ali i uspostavljanje mreže stručnjaka u oblasti ljudskih prava u nacionanim okvirima.

Takođe, uz podršku SE, Pravosudna akademija je razmišljala da za polaznike početne obuke, HELP programe uvrsti kao obavezne programe obuke, npr. u oblasti diskriminacije ili sprečavanje nasilja nad ženama, kao i još dva programa po izboru polaznika.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL