Skip to main content

Okrugli sto – Trenutno stanje i dalji razvoj prakse medijacije u Srbiji

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
                                                                                             

Galerija fotografija sa okruglog stola, na temu razvoja prakse medijacije. Izvor: Pravosudna akademija

         

Učesnike okruglog stola pozdravio je direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić a uvodnim napomenama obratila se Jelena Deretić pomoćnik ministra za pravosuđe, koja je ovom prilikom  istakla da je Ministarstvo pravde prepoznalo značaj medijacije  i da će ovoj temi posvetiti posebnu pažnju. Deretić je istakla i da je cilj ministarstva bio da se okupe svi relevantni subjekti zainteresovani za ovu oblast i da se čuju dosadašnja iskustva i predlozi kako bi se sačinila sveobuhvatna i uspešna strategija za dalji razvoj medijacije u Srbiji.

U uvodnom delu, Ivana Ninčić konsultant za reformu pravosudnih profesija je predstavila izveštaj o statistici medijacije koju je pripremilo Ministarstvo pravde.

U ime Vrhovnog kasacionog suda govorila je Ljubica Milutinović koja je istakla ulogu sudova u prepoznavanju medijabilnih predmeta i njihovom usmeravanju ka medijatorima. Ona je posebno naglasila značaj nastavka edukacije sudija u Pravosudnoj akademiji  u toj oblasti  koja je inače  uspešno sprovedena  u 2017. godini.  

Jedan od inicijatora skupa, Gordana Mihailović advokat i dugogodišnji medijator i predsednica Centra za medijaciju, govorila je o praktičnim problemima sa kojima se medijatori susreću u trenutnom sistemu, o potrebi da se medijatori definišu kao pravosudna profesija o kojoj će Ministarstvo pravde brinuti i posebno istakla potrebu umrežavanja svih relevatnih subjekata počev od Ministarstva pravde, udruženja medijatora, sudova, advokature, komore izvršitelja i  svih drugih.

Sudije Ivana Pavlović, Milica Zlatković i Nebojša Đuričić su predstavili svoje uspešne prakse- Privrednog apelacionog suda i Osnovnog i Višeg suda u Nišu, kao i Drugog osnovnog suda u Beogradu.

U veoma aktivnoj diskusiji na ovom okruglom stolu mogli su se čuti i zanimljivi predlozi koje su izneli predstavnici centara za medijaciju, Udruženja medijatora, lokalne samouprave, advokature, privredne komore, koji su između ostalog naglasili da je ključ za uspeh oživljavanja medijacije umrežavanje i drugih ministarstava poput prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, kao i drugih organa kao što je to na primer Savet za zaštitu potrošača, komore izvršitelja i drugih,  kako bi se sveobuhvatno pristupilo unapređenju medijacije. Na ovom skupu je rečeno i da je nužno posebnu pažnju posvetiti promociji  medijacije u javnosti i njenom približavanju građanima.

Na osnovu diskusije učesnika doneti su sledeći zaključci:

·       Potreba da se strateški pristupi informisanju stranaka

·       Obezbeđivanje koomedijacije

·        Razmatranje opravdanosti propisivanja prethodnog sastanka sa medijatorom

·        Intervenisanje u drugoj zakonskoj i podzakonskoj materiji

·       Obezbeđivanje institucionalizovanih centara za medijaciju sa ciljem postizanja konkurentnosti

·       Jačanje infrastrukture sudova

·       Kontinuirana obuka

·       Intervenisanje u AVP programu

·       Sastanci sa predsednciima sudova

i drugo

Ocena je da je ovaj okrugli sto protekao veoma uspešno i da će Ministarstvo pravde nastaviti sa ovakvim aktivnostima  u saradnji sa Pravosudnom akademijom i svim relevantnim subjektima u cilju unapređenja medijacije u Srbiji.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL