Skip to main content

Pravosudna akademija na Regionalnoj konferenciji o zločinima iz mržnje u Jugoistočnoj Evropi – Obrazovanje o zločinima iz mržnje

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Izvor fotografije: Tanjug

Skup su otvorili šef Misije OEBS u Srbiji, njegova ekselencija Andrea Oricio, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, dr.Jasmina Kiurski, zamenica Republičkog javnog tužioca i Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije Republike Srbije.

Njegova ekselencija Andrea Oricio istakao je da je Srbija u poslednjih sedam godina uz podršku Misije Oebs mnogo radila na borbi protiv zločina iz mržnje. Uspostavljena su značajna partnerstva kao i međusektorska grupa za borbu protiv zločina iz mržnje.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije naglasila je da su regionalne konferencije prilika da se sagleda dokle se stiglo u borbi protiv zločina iz mržnje, da se identifikuju novi izazovi i smernice za nastavak saradnje.

Zamenica Republičkog javnog tužioca dr. Jasmina Kiurski, podsetila je prisutne na izmene Krivičnog zakonika i uvođenje člana 54a, kao i na uspešno održane obuke za tužioce u organizaciji Pravosudne akademije i Misije Oebs navodeći vidljive efekte obuke i primere dobre prakse.

Tužiteljka je naglasila da su od ukupno 16 predmeta u vezi sa zločinom iz mržnje tokom prethodne dve godine donete dve osuđujuće presude a da su ostali predmeti u završnim fazama.

Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, rekao je da je Akademija prepoznala značaj obrazovanja kako trenutnih tako i budućih nosilaca pravosudnih funkcija te da je zato temu zločina iz mržnje uvrstila u programe stalne i početne obuke. Naglasio je da su u toku razvoj kurikuluma multisektorske obuke uz učešće sudija, tužilaca, predstavnika civilnog sektora i MUP-a, kao i programa obrazovanja na daljinu na ovu temu.

Konferecija je realizovana kroz jedno predavanje i četiri panela koja su imala za cilj da upoznaju učesnike sa dosadašnjim aktivnostima u borbi protiv zločina iz mržnje zemalja iz regiona.

U okviru drugog panela pod nazivom „Obrazovanje o zločininima iz mržnje za pravosuđe“, predstavnica Pravosudne akademije, Andrea Delibašić, saradnica u Odeljenju za istraživanje i unapređenje obrazovanja predstavila je evaluaciju obuka tužilaca održanih tokom 2018. i 2019. godine.

Izvor fotografije: Pravosudna akademija

Više o temi možete pročitati na: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/za-dve-godine-dve-osudjujuce-presude-za-zlocin-iz-mrznje_1060214

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL