Skip to main content

Put do izmene Ustava, prvi korak pre marta

Датум
Локација
Beograd
Аутор
RTS

 

Ministarka Kuburović - Put do izmene Ustava, prvi korak pre marta
Izvor: Foto arhiv Ministartva pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da očekuje da će pre marta Odbor za ustavna pitanja pripremiti sednicu sa koje će uputiti Skupštini predlog za izmenu Ustava.

Ako to bude odobrila dvotrećinska većina poslanika, organizovaće se javna rasprava na koju će biti pozvani svi zainteresovani, stručna i šira javnost, i oni će biti u prilici da iznesu svoje stavove i mišljenja", rekla je Kuburovićeva. Konsultacije o amandmanima su trajale godinu i po dana i svima je, kaže ministarka, bilo omogućeno da iskažu mišljenje.

"Venecijanska komisija je procenila da je sve u skladu sa preporukama i evropskim standardima. Time se ostvaruju naše obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na jačanje nezavisnog sudstva i samostalnost tužilaštva, ali i uvođenje jasnih kriterijuma za izbor nosilaca pravosudnih funkcija. Povećavamo efikasnost pravosuđa ali i odgovornost onih koji postupaju u tim predmetima", navela je Kuburovićeva. 

Kada su u pitanju kritike iz izveštaja Evropske komisije, Nela Kuburović je rekla da očekuje da će u narednom periodu imati realnije rokove za donošenje zakona.

 

Ministarka Kuburović - Put do izmene Ustava, prvi korak pre marta. Izvor: RTS

"Primer zakona sa kojima smo kasnili je zakon o sprečavanju korupcije. Ministarstvo je tokom leta predalo nacrt, ali preporuka Evropske komisije je da se izvrši ekspertiza Greko eksperta, jer treba da bude u skladu sa Greko preporukama", rekla je Kuburovićeva. 

Naglasila je da je u pitanju zakon preventivnog karaktera, za razliku od onih represivnih kao što je zakon o sprečavanju korupcije i organizovanog kriminala, koji se od marta 2018. primenjuje. "Za sedam meseci postignuti su dobri rezultati, 250 je okrivljenih, 150 osuđenih, najviše na kaznu zatvora", istakla je ministarka.

Stupile su na snagu Izmene zakona o sudskim taksama. Time će se pre svega stimulisati privredni subjekti da koriste medijaciju, jer su takse u sudskom postupku izuzetno visoke.

"Želimo da pokažemo prednosti alternativnog načina rešavanja sporova i da rasteretimo sudove novih rpedmeta. Sudovi su optereći, pa tražimo sve mehanizme da taj broj predmeta smanjimo", zaključila je Kuburovićeva.

O istrazi ubistva Olivera Ivanovića: - Približava se godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, a još nije poznato ko su nalogodavci njegovog ubistva. Saradnje u istrazi sa Prištinom gotovo da nema. "Tužilaštvo za organizovani kriminal je apsolutno ispunilo sve što je traženo. Saslušana su sva lica za koja je bilo predloženo, prikupljeni su traženi dokazi i prosleđeni Prištini", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović. Ističe da Tužilaštvo sprovodi istragu u saradnji s MUP-om, ali bez saradnje sa prištinskim organima. "Verujem da ćemo imati konkretne rezultate iako Priština nije pristala na zajedničku istragu. Da su pozitivno u januaru odgovorili na naš zahtev da zajedno sprovodimo istragu, verujem da bi bilo boljih rezultata i da bismo bili bliži istini ko je nalogodavac i izvršilac ovog krivičnog dela", navela je Kuburovićeva.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL