Skip to main content

Smernice za rodno-odgovoran pristup presuđivanju u predmetima rodno-zasnovanog nasilja

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Smernice za rodno-odgovoran pristup presuđivanju u predmetima rodno-zasnovanog nasilja - Izvor: Foto-arhiv GIZ ORF
Smernice za rodno-odgovoran pristup presuđivanju u predmetima rodno-zasnovanog nasilja - Izvor: Foto-arhiv GIZ ORF

Na zajedničkim sastancima zaključeno je da bi trebalo razviti smernice o rodno osetljivom pristupu za rešavanje slučajeva nasilja zasnovanog na polu i učiniti ih dostupnim sudijama koje rešavaju krivične predmete sa elementima rodno zasnovanog nasilja. Ova tema je u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasiljem u porodici (Istanbulska konvencija iz 2011. godine), kao i sa Strategijom za jednakost Saveta Evrope 2018-2021.

Institucije za obuku u pravosuđu na Zapadnom Balkanu su se složile da je važno za pravne stručnjake da podignu opštu svest o najvažnijim pitanjima ženskih prava. Da bi žene imale jednak pristup pravdi, sudije bi trebalo da usvoje rodno osetljiv pristup u svom radu i obezbede tumačenje zakona u skladu sa suštinskim pojmovima jednakosti i međunarodnih ljudskih prava.

U tu svrhu GIZ je sklopio partnerstvo sa Savetom Evrope (CoE) i angažovao stručnjaka koji je izradio Smernice.

Cilj Smernica je da: 

  • Pomogne u širenju znanja i rodnom senzibilisanju sudija koje rešavaju slučajeve nasilja zasnovanog na rodu;
  • Pripremi sudije za adekvatnu primenu najbolje evropske prakse u rešavanju slučajeva nasilja zasnovanog na polu na odgovarajućim nacionalnim nivoima;
  • Obezbedi da sudije u regionu mogu pristupiti adekvatnim referencama iz ključnih dokumenata Saveta Evrope koja regulišu rodno zasnovano nasilje (kao što su: Istanbulska konvencija, Strategija za ravnopravnost Saveta Evrope za 2018-2021, kao i relevantna sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava);

 

 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL