Skip to main content

Sudijska etika i sprečavanje korupcije u sudstvu

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, u saradnji sa portalom Pištaljka, organizovala obuku na temu: „Sudijska etika i sprečavanje korupcije u sudstvu“. 

Obuka je održana 17. marta 2022. godine na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. Ovoga puta obuci je prisustvovalo 30 polaznika početne obuke X generacije Pravosudne akademije.

Predavačice na ovoj obuci su bile: Mirjana Golubović načelnica odeljenja za posebna znanja i veštine Pravosudne akademije i psiholog Tamara Tomašević.

 

Na obuci su obrađene sledeće teme:

  • Kodeks sudijske etike i njegova primena (sudijski integritet i nezavisnost sudija; etička kultura - etika na internetu);
  • Rizične situacije za integritet i nastanak korupcije u sudstvu (tipovi sukoba interesa; strategije rešavanja kao jedan od načina prevencije korupcije; vežba - rad u malim grupama);
  • Uloga etičkog kodeksa u rešavanju etičkih dilema (identifikovanje etičkih problema; Poterov model rešavanja etičkih dilema);
  • Odgovornost za etičko postupanje (film "Odgovornost");
  • Predstavljanje aktivnosti "Pištaljke";
  • Završna diskusija i evaluacija.

 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL