Skip to main content

Učešće Pravosudne akademije na sastanku Radne grupe za metodologiju obuka Evropske mreže za obuku u pravosuđu

Датум
Локација
Beograd, Terazije 41
Аутор
Pravosudna akademija

Evropska mreža za obuku u pravosuđu (European Judicial Training Network - EJTN) održala je 23. i 24. februara 2023. godine, prvi redovni sastanak u ovoj kalendarskoj godini Radne grupe za metodologiju obuka (Judicial Training Methodes Working Group).


Sastankom je pored generalne sekretarke gospođe Ingrid Dervo predsedavao i Arno Vinković, projektni menadžer Odeljenja za metodologiju obuke.
Učesnici sastanka bile su nacionalne kontakt tačke Pravosudnih akademija zemalja članica i posmatrača Evropske mreže za obuku u pravosuđu. Pravosudnu akademiju Republike Srbije predstavljali su Igor Milovanov rukovodilac Odeljenja za istraživanje i unapređenje obrazovanja, i Stefan Vučićević i Andrea Delibašić članovi Odeljenja.


Gospođa Dervo je u pozdravnom obraćanju istakla da će Radna grupa za metodologiju obuke u tekućoj kalendarskoj godini posebnu pažnju posvetiti procesu digitalizacije učenja sa fokusom na interaktivnost u virtuelnom okruženju i upotrebi savremenih digitalnih alata za elektronsko učenje. Istakla je značaj jačanja saradnje i razmene primera dobre prakse zemalja članica Evropske mreže za obuku u pravosuđu, kao i zemalja posmatrača. Podsetila je prisutne na aktivnosti na projektu „Zapadni Balkan 2“ i značaju dodatne podrške jačanju kapaciteta zemalja posmatrača. Pohvalila je Pravosudnu akademiju Srbije u dosadašnjem radu, naročito na razvoju programa obuka po savremenim andragoškim konceptima interaktivnog rada sa odraslima.
Takođe je istakla da će u narednom periodu pri Evropskoj mreži za obuku u pravosuđu biti otvoreno posebno Odeljenje za unapređenje metodologije onlajn obuka.


Arno Vinković upoznao je prisutne sa novim sajtom Evropske mreže za obuku u pravosuđu, kao i rezultatima rada i efektima realizovanih obuka u prethodnoj kalendarskoj godini.


Teme na sastanku obuhvatile su razmenu iskustava i primera dobre prakse u oblasti ispitivanja obrazovnih potreba, evaluacija obuka, metodologije rada sa odraslima, povećanje broja obuka za razvoj lingvističkih veština, kao i planiranje aktivnosti za narednu kalendarsku godinu. Radi lakše realizacije planiranih aktivnosti članovi radnih grupa podeljeni su u pet projektnih timova. Pravosudna akademija Republike Srbije aktivno će učestvovati u radu projektnog tima 3 na razvoju obrazovnih aktivnosti i publikacija posvećenih razvoju metodologija obuka i elektronskom učenju (Innovative Training Methodology, E – learning, E- tools).

Učešće Pravosudne akademije na sastanku Radne grupe za metodologiju obuka Evropske mreže za obuku u pravosuđu

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL