Skip to main content

Medijacija, izvršitelji i javni beležnici uticali na smanjenje broja predmeta

Датум
Аутор
RTS
 
Još bi se brže rešavali stari sporovi da nisu manjak ljudi i zabrana zapošljavanja usporili pravosuđe, ali, iz Komisije kažu, napretka ima, a najvidljiviji je po smanjenju broja starih predmeta.
"Broj starih predmeta smanjio se za preko milion, što je svakako merljiva kategorija i jedna od činjenica na koju možemo da budemo ponosni", naglasila je resorna ministarka Nela Kuburović.
Uvedena je medijacija, kojom se, uz sporazume o priznavanju krivice i oportunitet – kada okrivljeni plati i odloži krivično gonjenje – mesečno izbegne oko dve hiljade suđenja. Gomilanje starih predmeta zaustavilo je i uvođenje javnih izvršitelja i beležnika, ali ne samo to.
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ukazuje da ne bi bilo takvih rezultata da nije bilo angažovanja sudija i zaposlenih u sudstvu. "Prema tome, treba neki put reći nešto pozitivno i za to sudstvo", dodaje Milojević.
Izvor RTS
Sudijama se pripisuju zasluge i za uspeh Pravosudne akademije. Srbija je prva u Evropi po broju sudija Vrhovnog suda koji su i predavači. Svima im cilj ostaje – veća nezavisnost.
"Usvajanjem predloga ustavnih amandmana i pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, koja je rekla da su usklađeni sa njihovim standardima, ostvareni su ključni kriterijumi iz strategije reforme pravosuđa", naglašava direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić.

Sudije će možda menjati Komisiju, ali, kažu, pri reformama pravosuđa ostaju, a njegova lična karta sada je Akcioni plan za poglavlje 23.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL