Skip to main content

Odlična saradnja između Rusije i Srbije u oblasti pravosuđa

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

 
Odlična saradnja između Rusije i Srbije u oblasti pravosuđa - Izvor: Ministarstvo pravde

Sagovornici su naglasili da postoji izuzetno dobra i intezivna dobra saradnja između državnih tužilaštva Rusije i Srbije, kao i da je tokom ove posete delegacije Generalnog tužilaštva Rusije potpisan Sporazum o saradnji između tog tužilaštva i Republičkog javnog tužilaštva Srbije. Oni su ukazali da je taj sporazum drugi u nizu potpisanih sporazuma u okviru Memoranduma o saradnji tužilaštva dve zemlje, zaključenog 2012. godine.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno da profesionalci i stručnjaci iz oba državna tužilaštva nastave intenzivnu saradnju u cilju razmene iskustava i novih znanja.

Ministarka Kuburović ocenila je da postoji odlična saradnja dva ministarstva pravde dve zemlje, i da je prilikom njene posete Sankt Peterburgu u maju ove godine, povodom učestvovanja na Međunarodnom forumu u oblati pravosuđa, delegaciji Srbije ukazana velika čast i gostoprimstvo. Ona je izrazila nadu da će i ministar pravde Ruske Federacije Aleksandar Konovalov uskoro posetiti Srbiju.

Generalni tužilac RF je rekao da je saradnja Srbije i Rusije u okviru pravosuđa šira od potpisanih sporazuma i istakao da u odnosima dve zemlje nema birokratije, već samo konstruktivizma.

Čajka je dodao da su u Generalnom tužilaštvu RF zainteresovani za razmenu iskustava sa srpskim kolegama, sa kojima su postigli visok stepen razumevanja.

Ministarka Kuburović zahvalila se i na podršci, koju Rusija pruža Srbiji na sednicama Saveta bezbednosti u okviru Ujedinjenih nacija.

Sastanku su prisustvovali i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, kao i tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL