Skip to main content

Otpočeo rad na izradi nacionalne strategije za unapređenje pravosuđa za period 2019-2024

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde

Foto-galerija Izvor: Ministarstvo pravde
Radnu grupu čine predstanici svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija, kao i strukovnih udruženja (Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, advokatura, Pravosudna akademija, Javnobeležnička komora, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije itd).

U radu radne grupe učestvuju i predstavnici Odbora za pravosuđe Narodne skupštine, kao i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva finansija. Predsednik radne grupe je ministar pravde.

Uzimajući u obzir činjenicu da snažnu podršku unapređenju efikasnosti pravosuđa u Srbiji pruža USAID kroz projekat „Vladavina prava u Srbiji“, eksperti projekta su za potrebe radne grupe izradili radni tekst strateških smernica, koji treba da posluži kao polazna osnova za dalji rad na novoj Nacionalnoj strategiji za period 2019. – 2024. godine.

Smernice koje su predstavili eksperti projekta predstavljaju preporuke za dalje jačanje vladavine prava proizašle iz rezultata sprovođenja Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018. godine.

Nakon izrade konačnog nacrta nove Nacionalne strategije, Ministarstvo pravde će organizovati javnu raspravu kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa novim petogodišnji strateškim okvirom daljeg unapređenja rada pravosuđa.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL