Skip to main content

Podrška Švedske reformi pravosuđa u Srbiji

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Ministarstvo pravde
Fotografije sa današnjeg sastanka ministarke pravde Nele Kuburović sa 
ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji NJ.E Janom Lundinom
Izvor : Ministarstvo pravde
 

Ambasador Švedske je ukazao da njegova država podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i iskazao uverenje da je njeno mesto među državama evropske zajednice. On je istakao da Kraljevina Švedska pruža podršku Srbiji u sprovođenju njenih reformi i ocenio da je svakako među njima i unapređenje pravosuđa.

Ambasador je rekao da Kraljevina Švedska želi da pruži dalju podršku Srbiji u procesu reforme pravosuđa i da će ta saradnja biti nastavljena kroz Multidonatorski fond za podršku sektoru pravde (MDTF).

Ministarka Kuburović se zahvalila ambasadoru na podršci koju Kraljevina Švedska već godinama unazad pruža Srbiji na unapređenju i jačanju njenih pravosudnih kapaciteta. Ona je ukazala da je MDTF do sada pružio veliku podršku Ministarstvu pravde i celom pravosuđu u realizaciji velikih i bitnih projekata, poput izrade Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ministarka je ukazala da MDTF eksperti upravo rade na izradi nove Funkcionalne analize pravosuđa, koja treba da bude osnova za novu Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa, te da je nastavak podrške od strane Multidinatorskog fonda od velikog značaja za dalji proces reformi.

Ona je navela da je jedan od najvećih zadataka u kojem je Ministarstvo pravde imalo značajnu ulogu bio izrada teksta ustavnih amandmana u obalasti pravosuđa, koji za cilj imaju jačanje nezavisnosti sudstva, ali i njegove odgovornosti. Ministarka pravde je ukazala da je Vlada RS prosledila Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava (u oblasti pravosuđa) čime je dalji proces izmena u nadležnosti Skupštine.

Ministarka Kuburović i Ambasador usaglasili su se da je Srbija ostvarila napredak, ali da je očekuje još dosta rada na putu evrointegracija.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL