Skip to main content

Predstavljena publikacija Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Ta publikacija pruža smernice i praktična uputstva za istragu, krivično gonjenje i suđenje krivičnih dela korupcije, a pripremljena je nakon usvajanja Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

 

Galerija fotografija sa  predstavljanja publikacije "Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije" - Izvor: Pravosudna akademija

Praktikum treba da posluži i kao materijal koji će se koristiti za osmišljavanje budućih programa inicijalne obuke i usavršavanja polaznika Pravosudne akademije.

Ispred Pravosudne akademije, prisudne je pozdravila zamenica direktora Akademije, Majda Kršikapa, koja je istakla da je ideja praktikuma bila da se kreira praktično pisano sredstvo koje sudijama pruža uputstva za istragu, krivično gonjenje i suđenje krivičnih dela korupcije. U njegovoj izradi učestvovali su predstavnici ključnih institucija, Vrhovnog kasacionog suda, Tužilaštva za organizovani kriminal, Višeg javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako dalje navodi, Praktikum će predstavljati radni materijal budućih obuka na Pravosudnoj akademiji, s obzirom da je Akademija nakon usvajanja Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije koji je u primeni od 1. marta 2018. godine, organizovala veliki broj seminara i radionica u sedištima četiri apelacije.
Akademija je blagovremeno pripremila programe obuke, posebno imajući u vidu da su uvedeni novi instituti i nova organizaciona struktura institucija nadležnih za sprečavanje i suzbijanje korupcije, koja je zahtevala i planiranje i realizaciju sveobuhvatne obuke ključnih aktera u borbi protiv korupcije u Republici Srbiji.

Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije propisuje obavezno pohađanje programa stalne obuke za nosioce pravosudnih funkcija, koju sprovodi Pravosudna akademija. Za pripadnike policije, u smislu ovog zakona, takođe je propisana dužnost pohađanja programa stalne obuke koju sprovodi Pravosudna akademija u saradnji sa drugim institucijama.

Tokom 2018. godine, Pravosudna akademija je samo u oblasti krivičnog prava sprovela 123 radionice, seminara i predavanja, sa 3531 učesnikom i 488 predavača. Suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i finansijke istrage zauzelo je 13% od ukupnog broja održanih obuka u oblasti krivičnog prava. Seminari su bili realizovani na teme „Prevencija i borba protiv korupcije: Vođenje finansijskih istraga u borbi protiv korupcije“; zatim „Trening trenera u oblasti finansijskih istraga“ i „Finansijske i krivične istrage i ocena dokaza“.

Kršikapa je posebno istakla da je tokom 2018. godine obuku pohađalo 610 sudija, tužilaca, pripadnika policije i finansijskih forenzičara koji čine udarne grupe za borbu protiv korupcije. Dodatni kvalitet obukama, dali si i međunarodni eksperti i predavači iz prakse, koji su svoje veliko iskustvo i znanje u ovoj oblasti nesebično podelili sa učesnicima obuka.

Praktikum predstavlja početni korak u promovisanju efikasnih metoda borbe protiv korupcije i usvajanju dobrih praksi kroz njihovo sprovođenje. U njemu su objašnjeni načini na koje se najznačajniji međunarodni standardi za borbu protiv korupcije mogu primeniti na nacionalnom nivou. Pored toga, razrađene su strategije i alati koji se koriste prilkom sprovođenja proaktivnih istraga u predmetima finansijskog kriminala i korupcije, a naglašeni su i praktični efekti koji se mogu postići primenom tih standarda kroz dobro planiranu i sprovedenu istragu.

Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije koji je stupio na snagu u martu 2018. godine, uveo je u srpsko zakonodavstvo nove pojmove finansijskog forenzičara, udarnih grupa i službenika za vezu. Uvođenje tih instituta i nova organizaciona struktura institucija nadležnih za sprečavanje i suzbijanje korupcije, koja se ogleda u uspostavljanju posebnih odeljenja u sudovima, javnim tužilaštvima i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukazali su na potrebu boljeg razumevanja poboljšane međuinstitucionalne saradnje, kao i sveobuhvatniju obuku najznačajnijih aktera u borbi protiv korupcije u Republici Srbiji.

Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije - Biljana Sinanović, Brankica Marić, Vlatko Božović, Dragana Stojadinović, Goran Nikolić, Jelena. T. Jakovljević, dr Jelena Kostić

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL