Skip to main content

Primena alternativnih sankcija u pravnom sistemu Republike Srbije

Датум
Локација
Novi Sad
Аутор
Pravosudna akademija

Primena alternativnih sankcija u pravnom sistemu Republike Srbije - Izvor: Pravosudna akademija


Opšti cilj obuke je da podstakne primenu alternativnih sankcija u praksi organa za sprovođenje zakona u Srbiji, dok su specifični ciljevi usmereni na pružanje relevantnih informacija učesnicima obuke o razvijenim (inter)nacionalnim standardima i praksom u oblasti alternativnih sankcija, kao i istraživanje načina na koje bi alternativne sankcije mogle naći širu primenu u Republici Srbiji.

Teme koje su se obrađivale na ovoj obuci bile su:
- Uvod u obuku, opšte napomene o sistemu alternativnih sankcija u Republici Srbiji, njihova svrha i značaj
- Zakonodavni okvir Republike Srbije i međunarodni kontekst
- Međunarodna praksa – najbolji primeri
- Kreativno („out of the box“) razmišljanje u organizaciji promene
- Izvršenje alternativnih sankcija i mera u Republici Srbiji i Poverenička služba
- „Svot analiza“
- Svrha kažnjavanja

Prisutnim učesnicima na ovoj obuci obratili su se i Ben Zengerink ekspert u oblasti probacije Kraljevine Holandije kao i Jelena Srnić Nerac načelnica odeljenja za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije.

Predavači na ovoj obuci bili su: Snežana Ivković sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu i Vlatko Stojanovski sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL