Skip to main content

Seminar Nacionalne mreže sudija i tužilaca za primenu standarda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srbiji

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 

Seminar Nacionalne mreže sudija i tužilaca za primenu standarda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srbiji - Izvor: Pravosudna akademija

Seminar je otvoren uvodnim rečima gospodina Nenada Vujića, direktora Pravosudne akademije, koji je istakao značaj komunikacije Pravosudne akademije i Saveta Evrope, koji iz godine u godinu zajednički rade na jačanju kapaciteta za primenu evropskih standarda ljudskih prava na nacionalnom nivou.

Zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, gospođa Nadia Ćuk, izrazila je zahvalnost Pravosudnoj akademiji na izuzetnoj saradnji i istakla značajnu ulogu Nacionalne mreže u ujednačavanju prakse domaćih sudova sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Na dvodnevnom seminaru bilo je reči o primeni evropskih standarda ljudskih prava na nacionalnom nivou u pogledu zaštite prava na mirno uživanje imovine, a ključne koncepte ovog prava predstavio je gospodin Dragoljub Popović, koji je u periodu od 2005-2015. godine bio sudija Evropskog suda za ljudska prava izabran ispred Republike Srbije. O zaštiti prava na mirno uživanje imovine u praksi domaćih sudova govorila je gospođa Katarina Manojlović Andrić, sudija Vrhovnog kasacionog suda. Učesnici su imali priliku da čuju i zastupnicu Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava gospođu Zoranu Jadrijević Mladar, koja je učesnike upoznala sa glavnim izazovima u postupcima izvršenja presuda ovog suda.

Drugog dana seminara fokus je bio na bližem upoznavanju članova Nacionalne mreže sa IT alatkama koje olakšavaju primenu Evropske konvencije u domaćoj praksi, a koje su razvijene kroz "E-case" i "Cross-reference" baze Pravosudne akademije. Takođe, ovaj seminar je bio prilika da se članovi Mreže, sudije i tužioci, osvrnu na dosadašnje rezultate rada i da definišu neke od budućih aktivnosti Mreže.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL