Skip to main content

U organizaciji Pravosudne akademije, danas je na Institutu za sociološka i kriminološka istraživanja, održana poslednja, u nizu obuka, posvećenih besplatnoj pravnoj pomoći

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 

Sa skupa posvećenog besplatnoj pravnoj pomoći, 20.09.2019 - Izvor: Pravosudna akademija

Nakon više od 10 godina od donošenja Ustava, usvojen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će se primenjivati od 1.oktobra 2019. godine.

Tim povodom, u organizaciji Pravosudne akademije, održan je niz obuka u Beogradi, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kako bi se službe pravne pomoći jedinica lokalne samouprave i lica koja odlučuju o zahtevima za basplatnu pravnu pomoć, što temeljnije pripremila za primenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čiji je osnovni cilj „efikasan i delotvoran način pristupa pravdi“ prema rečima profesora Gajina.

Na danas održanoj obuci, posebno interesovanje prisutnih privukla su dva pitanja - Šta konkretno obuhvata besplatna pravna pomoć i podrška, odnosno, ko su korisnici besplatne pravne pomoći?

Prof. dr Saša Gajin, profesor prava, aktivista za ljudska prava i član radne grupe za izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, zajedno sa Biljanom Bjeletić, predstavnicom Advokatske komore Srbije i Darjom Koturović, konsultantkinjom u Ministarstvu pravde Republike Srbije, dali su odgovore na ova i mnoga druga pitanja prisutnih.

 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL