Skip to main content

U organizaciji Pravosudne akademije, danas je na Institutu za sociološka i kriminološka istraživanja, održan skup posvećen besplatnoj pravnoj pomoći

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 

Sa skupa posvećenog besplatnoj pravnoj pomoći - Izvor: Pravosudna akademija

Današnji skup, posvećen besplatnoj pravnoj pomoći, održan je u sali koju su zajednički renovirali i opremili Institut za sociološka i kriminološka istraživanja i Pravosudna akademija.

Učesnike je ispred Pravosudne akademije pozdravila zamenica direktora Majda Kršikapa, koja je tim povodom istakla da je nakon više od 10 godina od donošenja Ustava, usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će se primenjivati od 1.oktobra 2019. godine.

Radi dobre primene i ostvarivanje svrhe donošenja, unapređivanje pristupa pravdi licima kojima je ta pomoć potrebna, Pravosudna akademija planira niz obuka za različite pružaoce besplatne pravne pomoći, obuke u jedinicama lokalne samouprave, u vezi sa odlučivanjem o zahtevu za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.
Usvajanjem ovog Zakona, ispunjena je i jedna od osnovnih obaveza RS u procesu pristupanja RS EU, iz Poglavlja 23 – osnovna prava, ali je i deo Nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013 – 2018, kroz unapređenje pristupa pravdi i jačanja zaštite ljudskih prava.
Pravosudna akademija će podržati održavanje obuka kroz izradu i uključivanje plana za obuku pružalaca besplatne pravne pomoći, ali i kroz podršku sprovođenju promotivnih aktivnosti radi što bolje informisanosti građana o ovom zakonu.

Prof. dr Saša Gajin, profesor prava, aktivista za ljudska prava i član radne grupe za izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći tim povodom održao je prezentaciju o besplatnoj pravnoj pomoći, a u predstavljanju Zakona učestvovala je i predstavnica Advokatske komore Srbije, advokat Biljana Bjeletić

 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL