Skip to main content

Измене закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) - прва од десет планираних обука судија и јавних извршитеља

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

 

Измене закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) - прва од десет планираних обука судија и јавних извршитеља - Извор: Правосудна академија

Помоћник министра правде Јелена Деретић истакла је да су овакви скупови, организовани пре почетка примене закона редак вид правовременог институционалног организовања у циљу устројавања будуће праксе и спремности свих за несметану примену Закона о изменама и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу.

Посебно је истакла немерљив допринос УСАИД-овог пројекта, који је током израде закона ангажовао консултанта, са радном групом дефинисао одредбе, али и израдио нацрте одређених подзаконских аката. УСАИД такође ради и на изради техничких решења, која ће се први пут применити у нашем правном систему, попут електронске огласне табле, те да је подршка пројекта изванредна.

„Изразила бих захвалност Правосудној академији и УСАИД пројекту који су позитивно одговорили на иницијативу Министарства правде за одржавање скупова ове врсте на којима су излагачи колеге које су непосредно учестовале у изради нових решења. Надам се да ћете данас, на првој у низу ових презентација, добити одговоре на све недоумице уколико их имате. У том смислу желим вам свима успешан рад и једноставну примену нових одредаба од почетка 2020. године”, рекла је Деретић учесницима на првој презентацији, одржаној у Институту за криминолошка и социолошка истраживања.

Теме о којима се данас говорило, и о којима ће се говорити на преосталих девет обука обухватају:

  • Измене у општем делу Закона о извршењу и обезбеђењу - Никола Стошић, судија Првог основног суда у Београду
  • Правни лекови и правна средства и непокретност као предмет извршења - Никола Бодирога, Правни факултет Универзитета у Београду
  • Нови концепт продаје непокретности и измене у другим средствима извршења и обезбеђења - Младен Пецељ, јавни извршитељ
  • Скраћени извршни поступак и поступак за добровољно намирење новчаног потраживања пре покретања извршног поступка - Владимир Весовић, Америчка привредна комора
  • Електронска огласна табла - представници Министарства правде и пројекта "Владавине права"

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL