Skip to main content

Predstavljanje Priručnika za popunjavanje izveštaja za uslovni otpust

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji nastavlja program jačanja kapaciteta pravosudnog sistema Srbije kroz različite specijalističke obuke u primeni Zakonika o krivičnom postupku. Obuka na temu: "Predstavljanje Priručnika za popunjavanje izveštaja za uslovni otpust" održana je 19. maja 2022. godine u sali Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.

U cilju promocije novih alternativnih sankcija i mera u krivičnom zakonodavstvu i širenje primene uslovnog puštanja na slobodu kroz predstavljanje Priručnika za popunjavanje izveštaja za uslovni otpust, osnovna ideja ovog ciklusa obuke je da se osnaže kapaciteti sudija da pravilno procene zahteve za uslovno puštanje na slobodu kao i javnih tužilaca da efikasno sprovode krivično zakonodavstvo dajući im praktične veštine putem upoznavanje sa novim procedurama potrebnim za njihov efikasniji rad.

U ovom drugom ciklusu obukom su obuhvaćeni predsednici i članovi kv veća prvostepenih sudova kao i javni tužioci i njihovi zamenici iz osnovnih i viših javnih tužilaštva koji se bave ovom tematikom i prisustvuju ročištu za odlučivanje o molbi za puštanje na uslovni otpust.

Obuka je organizovana kroz seminar koji je obuhvatio sledeće teme:
- Predstavljanje priručnika
- Krivičnopravni aspekti izveštaja za uslovni otpust, zakonodavni okvir – tužilački aspekt
- Krivičnopravni aspekti izveštaja za uslovni otpust, zakonodavni okvir – sudski aspekt

Predavači na ovom seminaru bili su: Tatjana Lagumdžija zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu (raspoređena u Republičko javno tužilaštvo), Miroslav Alimpić predsednik Višeg suda u Novom Sadu i Nikola Vujičić iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Priručnik za popunjavanje izveštaja za uslovni otpust možete pogledati ovde

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL