Skip to main content

Saradnja Pravosudne akademije i Akademije za Evropsko pravo (ERA)

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Predstavnici Pravosudne akademije, Maja Prelić Simović, zamenica direktora, i Igor Milovanov, rukovodilac Sektora za istraživanje i unapređenje obrazovanja, učestvovali su od 8. do 12. maja u studijskoj poseti Akademiji za Evropsko pravo (ERA) u Triru.

Saradnja Pravosudne akademije i Akademije za Evropsko pravo (ERA)

Studijska poseta okupila je 26 predstavnika nacionalnih institucija za obuku u pravosuđu i advokatskih komora država Zapadnog Balkana, u okviru koje su se, pre svega upoznali sa misijom i radom Akademije za Evropsko pravo (ERA), njenim aktivnostima, formatima i metodologijom obuke koju organizuje.

 

Nakon sveobuhvatne rasprave i analize potreba za obukama o pravu Evropske unije nosilaca pravosudnih funkcija i advokata u zemljama Zapadnog Balkana, a u kontekstu procesa evropskih integracija, definisani su naredni koraci u zajedničkoj saradnji i razvoj strategije Akademije za Evropsko pravo (ERA) u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana u narednim godinama.

 

Program studijske posete sastojao se od plenarnih sednica, posebnih sesija posvećenih pojedinačnim državama, kao i sesija koje su grupisale predstavnike nacionalnih institucija za obuku u pravosuđa, odnosno advokatskih komora, a sve u cilju jasnijeg sagledavanja doprinosa i podrške koje bi Akademija za Evropsko pravo (ERA) mogla da pruži na nacionalnom i regionalnom nivou nosiocima pravosudnih funkcija i advokatima na Zapadnom Balkanu.

 

Učesnici studijske posete imali su priliku da posete Evropski sud pravde, prisustvuju suđenju i prodiskutuju sa Markom Ilešićem, sudijom Evropskog suda pravde iz Slovenije. U toku studijske posete, učesnici su se sastali i sa predstavnicima Evropske komisije.

 

Kao vid nastavka zajedničke saradnje u uzvratnu posetu Republici Srbiji i Pravosudnoj akademiji 17. i 18. maja došao je direktor Akademije za Evropsko pravo (ERA) Žan-Filip Ragad, kojom prilikom se sastao sa Nenadom Vujićem, direktorom Pravosudne akademije, i Branislavom Stojanovićem, pomoćnikom ministra pravde za evropske integracije i međunarodne projekte.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL