Skip to main content

Pravo na pristup pravdi u Srbiji za vreme korona virusa

Датум
Аутор
Pravosudna akademija

Pravo na pristup pravdi u Srbiji za vreme korona virusa - Izvor: UNODC

"Pandemija KOVID-19 prouzrokovala je globalnu zdravstvenu krizu i mere preduzete u borbi protiv njenog širenja dovele su do remećenja svakodnevnog života sa kakvim se čovečanstvo nije suočilo još od pandemije gripa 1918. godine. Do sada je korona virus pogodio mnoštvo zemalja i teritorija širom sveta, sa više od 53 miliona slučajeva registrovanih do novembra 2020. godine.

Suočena sa izazovom zaštite javnog zdravlja i sprečavanja daljeg širenja virusa, Republika Srbija proglasila je vanredno stanje 15. marta 2020. godine. Ustav dozvoljava državi da odstupi od određenih Ustavom zagarantovanih prava, ali samo u onoj meri koju zahteva težina situacije. Tokom ovih teških vremena bilo je potrebno da ljudi imaju pristup sudovima i pravnim postupcima, i bilo je neophodno da država osigura funkcionisanje pravosudnog sistema, istovremeno štiteći zdravlje i zaposlenih i pravnih aktera, kao i zdravlje posetilaca suda i stranaka u postupku. Prioritet su imala hitna sudska pitanja, poput hitnih krivičnih postupaka koji uključuju optužene koji su u pritvoru.

Ostvarivanje prava na pristup sudu optuženom u pritvoru izvršeno je na alternativni način, i to korišćenjem aplikacija za video konferencije. Imajući u vidu njihovo pravo na pravično suđenje i hitnost ovog postupka, vlada je izdala uredbu o načinu učešća optuženih u krivičnom postupku. Tokom vanrednog stanja u krivičnom postupku pred prvostepenim sudom, kada predsednik veća utvrdi da prisustvo optuženog na glavnom pretresu predstavlja izazov zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, on može odlučiti da osigura učešće okrivljenog u glavnom pretresu digitalnim sredstvima, ako je to moguće s obzirom na tehničke uslove. Ovaj pristup mogao bi pokrenuti neka nova pitanja, jer je teško osigurati transparentnost sudskog postupka na ovaj način. Međutim, zaključeno je da je važnije osigurati da se pritvorenim licima sudi u razumnom roku, nego da oni budu fizički prisutni na sudu, pogotovo jer nije bilo sigurno koliko će vanredno stanje trajati.

Vanredno stanje u Srbiji ostalo je na snazi punih mesec dana, nakon čega se širenje pandemije u Srbiji stabilizovalo i vanredno stanje je okončano. Zbog relativno stabilne situacije, suđenja se održavaju u sudnicama u Srbiji, poštujući sve smernice SZO.

Pandemija je stvorila mnoštvo izazova, od kojih mnogi tek slede. Mi, kao članovi pravosuđa, moramo biti spremni da se nosimo sa novonastalom situacijom uz očuvanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava."

 Članak u originalnoj verziji možete pročitati ovde

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL