Skip to main content

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Blic
Gostujući u Jutarnjem programu na televiziji Pink, ona je istakla da Grad Beograd pruža dve direktne pomoći ženama koje su pretrpele nasilje.

– Prva je da Grad finansira sigurne kuće u prestonici, gde te žene mogu da budu bezbedne. Druga direktna pomoć je što Grad materijalno pomaže do godinu dana žene koje su pretprele nasilje, a koje nemaju primanja – istakla je Stanisavljević.

Nasilje se mora naglasiti, istakla je gradska sekretarka dodavši da je to osnovna poruka na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Obaveza svakog od nas je da prijavi nasilje u porodici. Pre svega treba ohrabriti žene koje su žrtve nasilja da to prijave, ali i članove porodice i komšije da to isto učine. Podaci govore da je samo ove godine ubijeno 28 žena u Srbiji – precizirala je resorna sekretarka i podsetila da je prošle godine donešen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je omogućio da se u takvim slučajevima preduzimaju hitne mere koje omogućavaju policijskom službeniku da udalji nasilnika iz porodice, kao i mogućnost da se nasilniku sudski zabrani prilaženje žrtvi.

– Grad je, pored psiho-socijalne podrške, mnogo toga uradio na ekonomskom osnaživanju žena u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Dunav osiguranjem u cilju prekvalifikacije ili dokfalifikacije za pojedina zanimanja, kao i samog zaposlenja. Takođe u pripemi je i novi vid pomoći u vidu socijalnog stanovanja "Kuća na pola puta", kako bi se obezbedio boravak tih žena posle izlaska iz Sigurne kuće – najavila je resorna sekretarka i podsetila da nasilje podrazumeva i psihičko maltretiranje koje je definisano zakonom.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL