Skip to main content

Sprovođenje istrage u slučajevima zlostavljanja od strane policije

Датум
Локација
Niš
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, 27. maja 2022. godine, u sali Pravosudne akademije u Nišu, organizovala seminar na temu: „Sprovođenje istrage u slučajevima zlostavljanja od strane policije“.

Program obuke je osmišljen kako bi se osiguralo da su profesionalci zaduženi za ove istrage sposobni da ih vode u skladu sa relevantnim zahtevima koje je postavio Evropski sud za ljudska prava. Najnoviji izveštaj Komiteta Saveta Evrope za prevenciju torture bio je vrlo kritičan prema polciji u kome je naveden značajan broj verodostojnih navoda o torturi i drugim oblicima zlostavljanja. Takođe, u izveštaju je spomenuto i tužilaštvo sa napomenom da prečesto ne sprovodi efikasne istrage. Iz tog razloga je data preporuka da svi tužioci i istražitelji prođu obuku o Metodologiji za istraživanje slučajeva zlostavljanja.

 

Obuka je sadržala sledeće teme:
• pojam zlostavljanja u međunarodnom pravu i pravu Republike Srbije;
• kada nastaje obaveza da se sprovede istraga i pojam delotvorne istrage;
• uloga Sektora unutrašnje kontrole MUP i policije kod sprovođenja istrage;
• analiza i ocena dokaza u javnotužilačkoj i sudskoj praksi, uključujući praksu Evropskog suda za ljudska prava;
• rad na hipotetičkim slučajevima (u grupama).

 

Predavači na ovom seminaru bili su:

- Radmila Dragičević Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda;
- Tamara Mirović, zamenik republičkog javnog tužioca;
- Žarko Marković, pravni savetnik, Misija OEBS-a u Srbiji.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL